Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Om olika naturmaterial 

 

BOMULL

Bomull är en av de mest vattenkrävande grödorna, därmed har konventionell bomullsodling stor påverkan på det omgivande sötvattnet. Sötvattnens biologiska mångfald i form av växt- och djurarter tillhör de mest hotade i världen. Samtidigt lider drygt en miljard människor runt om i världen brist på rent dricksvatten. I odlingen används stora mängder jordbrukskemikalier, som förgiftar vattnet. Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är de flesta bekämpningsmedel som används för bomullsodling skadliga. Människor som exponeras för kemikalierna utsätts för en stor hälsorisk och kan bli förgiftade. De insektsgifter som används tar inte bara död på skadeinsekter, utan också de nyttiga insekterna som är skadegörarnas fiender. Detta, förutom att skadeinsekterna blir mer resistenta, ökar ytterligare behovet av kemikalieanvändning. Djur och fåglar skadas av de miljöförstörande bekämpningsmedlen och kemikalierna är dessutom mycket farliga att hantera. Även bin, som vi är beroende av för pollineringen av grödor, drabbas hårt. En stor del av den bomull som odlas idag är dessutom genmodifierad. Bomullsodlingen har även många sociala konsekvenser då bomull odlas i många av de fattigaste länderna i världen och är för många deras enda inkomstkälla.

 

Ekologisk bomull odlas främst där de naturliga förutsättningarna är goda, på ett miljövänligt sätt utan bekämpningsmedel och kemikalier. 

 

Egenskaper: den inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark och cellulosafibern leder bort värme från huden, vilket gör bomullskläder svala och lämpliga i varma klimat. Bomull isolerar inte värme så bra, vilket delvis beror på den låga elasticiteten. Ekologisk bomull har generellt högre kvalité än konventionellt odlad bomull.

 

 

HAMPA 

Hampa är en av våra äldsta kulturväxter. I Europa har hampan historiskt används för fibrernas skull. Innan syntetmaterialen uppfanns var hampans fibrer ofta använda som råmaterial vid tillverkning av rep, säckar och nät. Hampa har förmågan att växa i näringsfattiga jordar i de flesta klimat. Rötterna går djupt ner i marken och tillför kväve, vilket fungerar som naturligt gödningsmedel och bidrar till att den omgivande jorden mår bra. Utav hampa, bomull, lin och jute så kräver hampa minst gödning, inga bekämpningsmedel och minst vatten.

 

Egenskaper: 100% hampa är mycket lik lin, men med längre fibrer som kan spinnas både tunt och tjockt. Hampa har även ett visst skydd mot UV-ljus. Hampafibern är mer värmande än bomull på vintern och svalare på sommaren. Hampa andas, känns len och skön mot din hy och är naturligt antibakteriell.

 

 

BAMBU

Bambu är en miljövänlig växt och är den snabbast växande plantan i världen. Den är självförsörjande när den växer och behöver varken bevattning eller bekämpningsmedel. Bambu binder mer koldioxid än bomullsplantor och avger betydligt mer syre, vilket har positiv effekt på växthuseffekten. En annan fördel är att bambu genererar ca 10 ggr mer material på samma odlingsyta som för konventionellt odlad bomull. Bambutextil framställs genom att plantan krossas och görs till en massa av naturlig cellulosa som man gör fibrer av. Bambutyg liknar bomull till utseendet, men är mycket mjukare.

 

Egenskaper: bambu låter din hud andas och är värmande när det är kallt och svalkande när det är varmt. Materialet känns som en blandning av silke och kashmir och behåller sin mjukhet även vid tvätt. Bambu har även förmågan att inte skrynkla sig. Likt hampa har bambu ett visst skydd mot UV-ljus. Bambu är naturligt antibakteriellt, vilket gör att bambukläder håller sig fräscha länge. Tack vare sin goda andningsförmåga passar bambukläder utmärkt som träningskläder. Bambukläder har mycket stretch i sig, vilket kan vara bra att ha i åtanke när du ska välja storlek. Tänk på att inte torktumla dina bambukläder då de kan krympa i den extrema värmen som uppstår under tumlingen.

 

 

TENCEL

Tencel är ett material som tagits fram för att ersätta bomullen med någonting mer hållbart. Tencel är mer skonsamt mot miljön än viskos och bomull. Cellulosafibern tillverkas uteslutande av pappersmassa av eukalyptusträd certifierade av Forest Stewardship Council (FSC). Den enda kemikalie som används i tillverkningen är ett ogiftigt lösningsmedel, aminoxid, som används i en sluten process där upp till 99% av kemikalien ständigt återanvänds. Detta minimerar påverkan på miljön och sparar både energi och vatten. EU tilldelade den process Environmental Award 2000 i kategorin "teknik för hållbar utveckling". De tencelkläder vi erbjuder har OEKO-TEX standard 100 certifikat och är certifierade med EU-blomman.

 

Egenskaper: tencel har en silkeslen mjukhet, vacker drapering, utmärkt absorberingsförmåga och är naturligt antibakteriell.

 

 

SILKE

Silke är kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner runt sig själva till en kokong när de ska förpuppas. När man kokar silket avlägsnas proteinet som klistrar samman trådarna så att den tunna tråden kan nystas upp. Varje kokong kan ge upp till 800 meter sammanhängande tråd. Vid silkesutvinningen dör pupporna, men en silkesfjäril lever mycket kort och äter ingenting, efter parning och äggläggning så dör den. Silke kommer ursprungligen från Kina och de står fortfarande för merparten av världsproduktionen av silke.

 

Egenskaper: silke andas och reglerar temperatur och fukt och är särskilt lämpat för kläder närmast huden. Silke är ömtåligt och ska därför handtvättas i 30 grader. Tänk på att använda särskilt tvättmedel för ull och silke.

 

 

ULL

Ull är håret på djur och en naturfiber som består av protein. Det finns många olika typer av ull och kan komma från get, kamel, kanin och lama. Den vanligaste ullen är dock fårullen. Ull är helt och hållet ett naturligt och förnybart material. Detta gör ullen till en av de mest hållbara materialresurserna i världen.

 

Egenskaper: ull absorberar fukt och kan transportera bort den från huden. Därför rekommenderas ullplagg närmast huden och på fötterna. Om du svettas så leds fukten bort från huden och du slipper känna dig kall och blöt. Ull kan absorbera upp till 35% av sin egen vikt utan att kännas fuktig, ull är dessutom den enda fiber som värmer även i fuktigt tillstånd. Ull är värmereglerande och har på vintern en värmeisolerande effekt. Ett tunnare ylleplagg kan dock fungera lika bra att använda på sommaren. Ull är både smutsavvisande och vattenavstötande. Oftast räcker det att du vädrar yllekläder i frisk luft för att hålla dem fräscha. Det beror på en kemisk reaktion mellan lanolinet (ullens eget fett) som finns kvar i obehandlad (ej superwashbehandlad) ull och luftens syre, i denna process bildas ullsåpa och vatten. Tänk på att använda särskilt tvättmedel för ull och silke. Gnugga inte och vrid aldrig ur ett vått ylleplagg, utan krama försiktigt ur vattnet istället. Lägg plagget plant att torka.

 

 

ULL/SILKE

För att få ett tunnare och mjukare plagg kan man blanda ull och silke. Silke gör även plagget mer slitstarkt. Tänk på att använda särskilt tvättmedel för ull och silke för plagg av denna blandning.

 

 

 

Vill du veta mer?

 

- Vill du lära dig mer om textilmärkningar och kläders påverkan på miljön, din hälsa och människors arbetsvillkor? Läs i sådana fall denna guide från Sveriges Konsumenter: http://www.sverigeskonsumenter.se/Documents/Projekt/Guide_gr%C3%B6na%20tr%C3%A5dar.pdf

 

- Även Föreningen Medveten Konsumtion har en lättöverskådlig guide över olika textilmärkningar: http://www.medvetenkonsumtion.org/content/images/uploaded/list_4734/134952_800818171.pdf

 

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen